MATHLAX

A MATEK ZNO ELŐTT ÁLLÓKNAK ÉS NEM CSAK...

Az idén tíz éves lett a független tesztelés (ZNO), de még most sem állítható az, hogy teljes mértékben ismeretes a ZNO rendszere, hiszen évről évre bevezetnek valami újítást. A matek ZNO feladatsorok első ránézésre szokatlanok, újdonságként hatnak, de java része gyakorlással nagyon is egyszerűen megoldhatók. Egészen biztos vagyok abban, hogy a matematikát bárki képes legalább 7-es/8-as szinten elsajátítani feltéve, ha kellő időt szán a gyakorlásra

Több on-line felületen lehet ma már ismerkedni, gyakorolni az előző évek teszt feladatsorait ukrán nyelven. A magyar nyelven érettségizők ebből a szempontból hátrányban érezhették magukat mostanáig. Ugyanis itt a MATHLAX, ami egy olyan on-line alkalmazható gyakorló, ami arra hivatott, hogy a magyar tannyelvű érettségizők számára nyújtson segítséget a teszt feladatsorok megoldásának gyakorlásában bárhol, bármikor. Az alkalmazás elérhető tableten, telefonon, illetve hagyományos számítógépen is. Ez az a hely, ahol egyszerűen, gyorsan és kényelmesen készülhetsz a MATEK ÉRETTSÉGIRE. Az egész weboldal azzal a céllal készült, hogy használata jó érzést váltson ki úgy a tanulóból, mint tanárból, illetve a matematikát kedvelőkből egyaránt.

A matematika ZNO vizsgadolgozat kétszintű (A szint – egyszerűbb; B szint – bonyolultabb). A matematikafeladatok megoldására szánt idő 180 perc, a megoldandó feladatok száma 33 különböző típusú feladat, melyeket négy részre osztottak:

  • feleletválasztós egy jó válasszal (20 feladat);
  • párosítós (4 feladat);
  • válaszadós (6 feladat);
  • kidolgozós (3 feladat).

A vizsgadolgozat, a fent említettek alapján, egyszerre minősül érettségi és felvételi vizsgának is.

„ Matematikát csak téglánként lehet felépíteni: itt egyetlen szó sem felesleges, minden következő részlet az előzőre épít. ”(Péter Rózsa)

Mindenekelőtt a matematika minden más tárgynál inkább nevel önálló gondolkozásra. Egy nagy matematikus mondta egyszer, hogy „a matematika a magától értetődő dolgok tudománya”, és ez így is van: igen kevés tapasztalati anyagra támaszkodva, csak az eszét használva, bárki eljuthat a matematika tételeihez. Egy gyerek is juthat önálló eredményekre, szinte minden előzetes tudás nélkül.